SWB Norrköping

Click here to edit subtitle

Artiklar om weightpull

  • Sara Parkkonen som utövat sporten under flera år har sammanfattat en bra och grundläggande information om Weightpull och Draweight på hennes blogg
  • På SWBA's hemsida kan du läsa frågor och svar. Klicka här!

WEIGHTPULL ARTIKEL AV DEAN TIBBETT

Här kommer en artikel skriven av Dean Tibbett jag varmt kan rekommendera som vägvisare över hur du kan träna med din hund, sedan får du så klart hitta den vägen som passar dig och din hund bäst!

 

Weight pull träning skriven av Dean Tibbett

Det viktigaste i träning är tålamod, mycket av det. Har du inte det så bör en professionell tränare sköta den biten. Det bästa är om du själv tränar hunden om du är den som ska tävla med den. När du väl har byggt upp ett starkt band till din hund genom lydnadsträning så kommer den lyssna på dig vilket kommer underlätta all annan träning väsentligt. Nästa sak du kommer behöva är en hund från en bra arbetslinje som är mentalt och fysiskt frisk. Du kan ta en byracka från ett hundhem men om du vill ha ihållande bra resultat så kommer du behöva ha en hund från en bra linje. Det är min åsikt och har funkat bra för mig. Den tredje saken du kommer behöva en sele som passar. I Sverige finns det några olika sele tillverkare, kolla med dem som tränat en tid var de köpt och vilka de köper ifrån (egen notering) Du kommer behöva några saker till och jag kommer förklara vad de är och hur du använder dem efterhand. Ovanstående är allt du kommer behöva de första månaden eller så. Ok, då kör vi igång! Du kommer behöva göra den grundläggande lydnadsträningen först. (Sitt, stanna, fot, ligg-stanna etc). Om det är första gången du tränar lydnad med en hund rekommenderar jag starkt att du går en seriös lydnadskurs. När du och din hund klarat av detta är du redo att spänna fast selen. Bry dig inte om vikter, utan bara spänn fast selen och gå på promenader. Det kommer vänja hunden vid att ha sele. Försök utsätta hunden får så många säkra, olika omständigheter som möjligt. Gå på promenader i parker, genom grannskapet, t.o.m genom gator med mycket folk och rörelse därför att när du är mitt i ett bra drag vill du verkligen inte att din hund blir distraherad av en unge som skriker till eller en bil som kör förbi och tutar. 


Nu när du känner dig bekväm med ovanstående är du redo att börja öka vikten LITE. Jag brukar använda en 2-litersflaska med lite grus i så det låter lite om den. Mängden grus beror helt på storleken på hunden. Till en 13-kilos hund använder jag bara ett par händer fulla. Om du är tveksam så ta mindre. Du binder ett rep mellan selen och flaskan så den drar ca 1-1.5m bakom hunden. Låt aldrig hunden dra på betong eller asfalt! Tänk alltid på din hunds välbefinnande. Börja med korta promenader. Din hund kommer vara nyfiken på vad du satt fast på honom. Det är helt naturligt. Låt hunden kolla vad du satt fast och försäkra sig om att det inte är något att vara rädd för. Du som tränare måste se till att hunden alltid har kul. Gör det till en lek. Du får hitta på ett kommando för att dra. Det bör vara kort och enkelt. Jag använder kommandot "Dig". Du kommer behöva upprepa kommandot mycket under träningen. Du kommer få upprepa det många gånger de närmaste månaderna. När ovanstående känns bra för dig och din hund är du redo att öka vikten lite mer. Jag föredrar att använda vikter så som kedjor eller andra föremål som inte fastnar I ojämnheter. Du måste komma ihåg att du bygger upp din hunds självförtroende. Bry dig inte om att lägga på massa vikt. Detta är ett mycket vanligt misstag som görs av nybörjartränare. Du kommer förstöra din hund både psykiskt och fysiskt! Kom ihåg tålamod! Jag föreslår att du lägger på 2-3 kilo per ökning och att du väntar minst 2 veckor mellan ökningarna. Nu när det börjar bli tungt för hunden kommer du behöva belöna den ännu mer. Vad jag föreslår att du gör efter du lagt på de första 2-3 kilona är att du har hunden att dra 7-meterslängder. Du kan behöva ha koppel på hunden för att hålla honom vid din sida. Använd hela tiden ditt kommando och beröm honom hela tiden som han drar bra. När han kommer till 7-metersgränsen så ger du honom massa beröm. Försök att bygga upp en längre drag sträcka mellan varje start och stopp. Kom ihåg att detta måste vara roligt för honom. Vad du än gör så ta inte en genväg genom att använda leksaker eller liknande för att locka honom att dra. Allt du kommer uppnå är att väcka hans rovdjursinstinkt och nån gång i framtiden kommer han vägra jobba. Jag garanterar dig att han kommer jobba hårdare för dig än för en leksak. Du måste vara väldigt konsekvent med detta och i varje moment av träningen. Försök att hålla samma schema hela tiden. Hur mycket tid du lägger på träning varje dag kommer variera beroende på hunden du har. Generellt sett bör du sluta innan hunden blir upp stressad. När du går och tränar på andra ställen än där du brukar träna så använd en lättare vikt så hundens självförtroende hålls på topp. 


Nu när hunden drar 75% av sin kroppsvikt i minst en halvtimme är du redo för fast 2 av att bygga en Internationell Champion. Nu ska vi gå genom utrustningen du kommer behöva för denna fas av träningen. Vagn: Beroende på hur seriös du är kan du använda en enkel skrinda eller bygga din egen anpassade vagn som jag gjort. Om du tar dig tiden och utgifterna att bygga en egen vagn, så föreslår jag att du bygger en IWPA-godkänd vagn som säkert kan bära en last på 1800 kg. Med 4 pneumatiska däck. Däcken bör inte vara mindre 20cm höga eller mer än 45cm höga. Repet som sitter fast i vagnen bör vara gjort av rep eller nylon. Kedja och kabel är inte tillåtet. Vagnens ska inte ha några knutor. karbinhaken ska kunna glida fritt från sida till sida. Repet, när det är rätt fastsatt kommer se ut som ett långt V. Du måste också sätta fast ett rep baktill på vagnen. Det är för att man ska kunna bromsa vagnen så den inte rullar in i hunden och skrämmer vettet or honom. Vikt - Det mesta som du kan stapla och hantera riskfritt funkar. Jag använder sandsäckar, men du kan använda vad som helst som du lätt kan få tag på, som t.ex plasthinkar, grus eller betong. Se bara till att det är säkert. Inget skulle förstöra din dag mer än om nåt skulle ramla på dig eller din hund. Drag yta - Jag föreslår att du drar på betong täckt av en tjock heltäckningsmatta. Anledningen är att det kommer lära hunden att ta i ordentligt och använda klorna. Tro mig, när du tävlar på ett naturligt underlag kommer det hjälpa enormt. Avståndet du drar i en officiell tävling är 4.8m (SWBA), beroende på organisation. Jag föreslår att du drar minst 6m. Vi drar 10.5m, men om denna längd inte finns tillgänglig för dig kan du träna på ett jämnt, naturligt underlag. Om du väljer den matt täckta betongen så träna även på naturligt underlag så hunden kommer att dra oavsett underlag. 


Ok, nu när du har all utrustning och är redo att använda den, låt oss börja träningen. Du kommer till större delen börja om från början med träningen. Vad jag menar är att du kommer starta väldigt lätt och långsamt. Du vet vid det här laget att din hund kan dra, men du måste ha tålamod. Att ha en vagn bakom sig är en ny upplevelse för hunden så ge honom tid att vänja sig vid den. Om du har dragit kedjor med hunden så bli inte förvånad om han börjar springa med vagnen. Därför bör du ha en person som bromsar genom att hålla i repet i bakre delen av vagnen. Du vill träna din hund att dra långsamt så han lär sig rätt dragteknik. Du uppnår detta genom att sätta på honom kopplet och gå bredvid. Hur länge du behöver göra det här beror helt på hunden. När han är van vid vagnen kan du börja lägga på lite vikt. Glöm inte att använda ditt drag- kommando när ni drar. Kom ihåg att vara konsekvent. Ändra inte kommandot för det kommer bara förvirra hunden. Vagnen är lättare att dra än kedjan, så du kan lägga på lite mer vikt än när ni drog kedjan. Åter igen, här behövs hjälpredan. Om hunden har problem att dra vagnen så måste hjälpredan knuffa vagnen precis så mycket att hunden tror att han själv drar den. Avbrottet du bör ta mellan dragen är ca 1 minut. Antalet drag du gör per dag beror på hunden, men jag föreslår att du gör de lätta nog att han klarar 12-16 drag i ett träningspass. Med det sagt, när du kommer till punkten där du lägger på mer vikt föreslår jag att du bara drar vagn 2 gånger i veckan och kedja 3 gånger i veckan. Kom ihåg, ditt mål är att träna hans psyke. Häng inte upp dig på hur mycket vikt han drar. Om du gör allt långsamt kommer hans självförtroende att växa och efterhand som han mognar som WP hund kommer hans psyke och kropp att vara på topp. Om du någonsin känner att du blir för frustrerad med en fas i träningen, så sluta direkt för dagen, för din hund kommer att känna att nåt är fel och du vill inte att han gör det. Det kommer bara förvirra honom och du kommer förlora att det hårda arbetet du lagt ner. Det här är en väldigt generaliserad artikel, men i min åsikt är den en god riktlinje för hur du börjar träna din hund att dra vikter. Det har funkat för mig och den kommer säkerligen funka för dig med. Jag hoppas jag kommer se dig på en WP-tävling i framtiden. 


Författare: Dean Tibbett Svensk Översättning: Joakim Andersen.
WEIGHTPULLING

En Hundsport som inriktar sig på ledarskap, teknik och fysik.


Träning:

Den fysiska träningen är oftast längre sträckor med sele och med mindre dragvikt (ex. däck, kedja). Denna form av träning kan man köra utan vidare planer på tävling. Det är en vanligt förekommande träningsform för hundar med mycket energi och vilja. När hunden sedan jobbat upp fysiken så kan man köra s.k "teknikdrag" med mer vikt och mycket liten sträcka. Hundarna lär sig då själva tekniken med att få ner tyngdpunkten för att underlätta draget. Den psykiska träningen är dock det viktigaste inom WP.En bra grundlydnad är en mycket bra början. Man arbetar upp hundens självförtroende och förtroende till husse/matte genom att aldrig kräva mer av hunden än den klarar av. Man måste därför skynda långsamt vad det gäller vikter. På tävling krävs det att man har bra koll på hunden.


Tävling:

Tävlandet inleds alltid med obligatorisk veterinärkontroll för att säkerställa att hundarna är friska. Sedan delas hundarna upp i grupper efter sin vikt. Hundarna drar i omgångar och underlaget är varierande, men det är alltid en vagn som dras. 4.8 meter är längden som ska dras inom en minut. Alltefter vad hunden klarar så ökar man stegvis vikten. Den hund som drar mest i förhållande till sin vikt vinner.

 

Frågor kring weightpull

Vad är WP? - En hundsport ursprungligen från Amerika.
Vad går det ut på? - Hunden ska dra en vagn med specialbyggd sele på sig.
Vad ska WP vara bra för? - Alla vet att en fysiskt aktiverad hund mår bra psykiskt. WP-träningen stärker också kontakten mellan hund & handler.
Vad behövs för att börja träna? - En sele sydd efter hundens mått, och något för hunden att dra (däck, kedja o. dyl. men alltid något lätt i början)
Hur gammal måste hunden vara? - Man bör inte belasta hunden föränn den växt klart, men vänj gärna hunden innan med sele och lite motstånd.
Får min hund vara med? - Självklart! Sporten är utformad för "bull"-raser men fler raser har också visat sig vara duktiga "dragare".
Skadas inte hundens leder/tassar? - Ett bra botemedlet mot dåliga höfter är att bygga muskler som tar belastningen från lederna. Enl. veterinär ser tassarna t.o.m. bättre ut efter tävling. Asfalt sliter på tassarna och ska absolut inte användas som underlag vid dragande och är inte tillåtet som underlag vid tävling.
Skadas inte hundens leder/tassar? - Ett bra botemedlet mot dåliga höfter är att bygga muskler som tar belastningen från lederna. Enl. veterinär ser tassarna t.o.m. bättre ut efter tävling. Asfalt sliter på tassarna och ska absolut inte användas som underlag vid dragande och är inte tillåtet som underlag vid tävling.

Så: Ta kontakt med din lokalgrupp, var med på en träning och se själv.

Skrivet av: Tomas Eliasson